kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

acetylokoenzym A, acetylo-CoA, czynny octan,
reszta kwasu octowego związana tioestrowo z koenzymem A, CH3CO–S–CoA;
związki chemiczne wybiórczo absorbujące promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym (o długości fali od ok. 400 do 780 nm) warunkujące barwę organizmów roślinnych i zwierzęcych albo nadające barwę przedmiotom użytkowym.
dział biochemii i biofizyki zajmujący się badaniem wytwarzania, użytkowania i gromadzenia energii przez żywą komórkę.
lipidy z grupy sfingolipidów;
lipidy należące do grupy fosfolipidów;
koenzym dehydrogenaz złożony z kwasu adenozynomonofosforowego z dodatkową grupą fosforanową i nukleotydu amidu kwasu nikotynowego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia